Aandacht voor elkaar.

Stichting Hulp Wadduwa Sri Lanka

Voorlopig iedere zaterdag te gast in de Helftheuvelpassage.

In de vorige wijkkrant schreef ik hoe Ad en Geert van Stichting Hulp Wadduwa in Sri Lanka zijn begonnen aan hun levenswerk. Met passie en bezieling hebben ze daar een sholarship opgezet zodat de kinderen daar kunnen leren. Het woord duurzaamheid was nauwelijks bekend binnen de armoedebestrijding. De bewoners van Sri Lanka kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden en de ouderen maar ook kinderen worden in het werkproces ingezet.

Als geen ander houdt de bevolking rekening met andere mensen, de aarde, het klimaat en de toekomstige generaties. Maar de meesten zijn zo arm zodat ze geen keus hebben. Uiteindelijk moet er iedere dag gegeten worden. Het doel van Ad en Geert was de jongeren deel te laten nemen aan het onderwijs, en de gezinnen te ondersteunen met een voedselpakket zodat de ouders geen inkomsten mislopen als de kinderen niet kunnen werken.

Ad en Geert gingen zelf het geld brengen bij de jongeren, en zij moesten ondertekenen dat ze het geld hadden gekregen. Op school kregen ze een handtekening zodat Ad en Geert konden zien dat het geld iedere maand ook daadwerkelijk aan onderwijs was besteed.

Als je dit zo leest zal het duidelijk zijn dat Ad en Geert naast hun werk in Nederland niet continu in Sri Lanka konden zijn. Ze hebben naast een prachtig netwerk in Nederland ook een mooi netwerk in Sri Lanka opgebouwd. Een van de belangrijkste vrijwilliger in Sri Lanka is Priyantha Fernando.

Ze ontmoette hem bij een taxi staanplaats voor Tuk tuk in het centrum van Wadduwa.
Met handen en voeten converseerde ze in het Engels, en er ontstond een hechte vertrouwensband tussen de drie mannen.

Priyantha was eerlijk en zeer sociaal. Hij had goede contacten met scholen en wist hoe hij deze kon bereiken, net zoals hij ook een bijzondere band had met de arme bevolking. Hij kan erg goed met mensen omgaan en laat zich niet voor de gek houden.
Hij trouwde in september 2004 met Rosi en samen gingen ze bij zijn moeder wonen zo’n 75 meter van zee. Rosi was zwanger toen in december de Tsunami grote delen van het land verwoeste en ook hun huisje onder water kwam te staan. Ze waren al hun spullen kwijt. Ze hebben tijdelijk onderdak bij anderen gezocht en met een lening en hulp vanuit Nederland via vrienden en bekenden van Ad en Geert hebben ze een stukje grond gekocht in het binnenland. Stap voor stap bouwden ze hun huis en hebben inmiddels twee kinderen. Zoon Henuka is 18 jaar en studeert met behulp van donatie van een sponsor ICT. (Software) Ronate is hun 13 jarige dochter en zit nog in het basisonderwijs.

Priyantha gaat met de tuk tuk het binnenland in met Ad en Geert om de gezinnen iedere maand van een voedselpakket en schoolgeld te voorzien. Ook als zij in Nederland zijn zorgt Priyantha ervoor dat alles door kan gaan. Een steun en toeverlaat voor de stichting! Een échte vriend voor velen. Wij zijn net zoals vele vrienden van Ad en Geert Sri Lanka gaan bezoeken. Priyantha zorgde ervoor dat we alles te zien kregen wat de moeite waard was, hij bracht ons met de juiste mensen in verbinding waardoor we een realistisch beeld kregen van het prachtige Sri Lanka  en zijn inwoners

Groot was de schok toen twee jaar geleden Priyantha een heftige hartaanval kreeg. Hij kroop door het oog van de naald. Er werden stands geplaatst. Men kan zich niet verzekeren voor ziekenhuishulp, en kun je niet betalen…. dan word je ook niet geholpen! Razend snel kwamen Ad en Geert in actie en zorgden met hulp van de vrijwilligers  dat er donaties binnenkwamen zodat Priyantha zo snel mogelijk geopereerd kon worden.

Het gaat nu  redelijk met hem, hij heeft ook astma en is diabeet dus is al beperkt. Hij moet heel rustig aan doen krijgt veel medicatie waar sponsoren  uit Nederland voor zorgen.
Zo kan hij weer kleine beetjes voor de Stichting doen, hij is erg plichtsgetrouw en wil niets voor niets, hij wil van waarde zijn voor zijn land!

Priyantha is een man die iedereen als vriend zou willen hebben. Hij is behulpzaam, zorgzaam, sociaal kortom een pracht mens die er voor zorgt dat de stichting optimaal geïnformeerd wordt over het wel en wee van de mensen waarvoor we zorgen. Alles wordt gecontroleerd en iedere cent wordt verantwoord door hem.

In Nederland zou hij voor een lintje in aanmerking komen!

Als Ad en Geert er niet zijn zorgt Priyantha dat de hulp op verantwoorde wijze doorgaat.

Priyantha is nu 52 jaar, en zijn vrouw Rosi 42. We hopen dat we als Stichting Hulp Wadduwa nog lang gebruik kunnen maken van zijn diensten.

Intussen zorgen wij ervoor dat iedere zaterdag (op een aantal maanden na als Ad en Geert beiden werken in Sri Lanka) de verkoop van Fairtrade en derde wereldproducten in de cadeaukramen plaats vindt, die we dank zij de Winkeliersvereniging De Helftheuvel in de gang voor D-reizen mogen plaatsen waarvoor onze grote dank.
De volle opbrengst gaat naar Stichting Hulp Wadduwa.

Meer info vindt u op www.wadduwa.nl

Hier kunt u ook lezen hoe u een gezin kunt ondersteunen met een voedselpakket of een student helpen met zijn studiekosten.

Bedankt namens Ad van Lokven en Geert Hanegraaf en alle vrijwilligers.

Jeanne Opdam