Stichting Hulp Wadduwa Sri Lanka

Terwijl ik bezig ben om een pakkend stukje te schrijven in jullie Wijkkrant met als thema
“Er zijn voor elkaar” spookt er een zinnetje van een liedje van  héééééééél lang geleden door mijn hoofd, een  liedje dat de oudere lezers onder ons vast nog herinneren uit ‘t Schaep met de 5 pooten;
Vriendschap, liefde, broederschap, het zijn geen loze kreten
We leven echt niet voor de grap, dat mag je nooit vergeten
Neen, we benne op de wereld om mekaar om mekaar om mekaar om mekaar te hellepe niewaar…. 
Wat een mooi liedje was dat, en zo waar! Elkaar een beetje helpen, dat begint soms héél klein… En dan denk ik aan Ad en Geert die op vakantie in het mooie Sri Lanka zien hoeveel armoede er is, en waarschijnlijk ook altijd wel zal blijven als de mensen daar niet geschoold werden. Ze voegden de daad bij het woord en namen in het hotel waar ze verbleven een aantal jonge mensen die daar werkte en weinig verdienden onder hun hoede. Zij wilden graag verder leren maar hadden er geen geld voor.

Er zijn voor elkaar, ja natuurlijk!
Ze zorgden ervoor dat deze mensen beroepen mochten leren wat ze graag wilden. Een ervan is Sharmen, die als een zoon voor hen geworden is en nu Group General Manager is van een bekend hotel in Sri Lanka.
Ad en Geert konden niet zomaar stoppen en zette een Sholarship project op.

De Tsunami in 2004 gooide roet in het eten, een groot gedeelte van het land werd verwoest.
Het Sholarship  kwam even op de tweede plaats, er was ander werk aan de winkel.
Ad en Geert zorgden ervoor dat er aan de eerste levensbehoefte van de mensen voldaan werd en dat was door middel van voedselpakketten. De Stichting Hulp Wadduwa ontstond omdat er veel geld binnenkwam en ze alles zo zuiver mogelijk wilde laten verlopen.

Er zijn voor elkaar, ja natuurlijk!
Ze verzamelde vrijwilligers om zich heen, zowel in het land zelf als in Nederland. Ze verkochten hun huis en gingen steeds periodes naar Sri Lanka waar zij werkten aan hun project afgewisseld met periodes hard werken in Nederland om alles gefinancierd te krijgen.
Intussen hebben veel kinderen en jongeren de kans gekregen om te leren. Dat het duurzaam is blijkt dat de eerste geslaagden nu les geven aan de generatie die na hen komt. Verder zorgen ze dat het Bejaardenhuis en het Kinderweeshuis iedere maand een groot voedselpakket krijgt, zonder deze hulp zouden deze mensen en kinderen maar 1x  per dag een maaltijd hebben.

Er zijn voor elkaar, ja natuurlijk!
Deze ontembare werklust van Ad en Geert heeft ons als bestuur en vrijwilligers gestimuleerd
om Ad en Geert te gaan helpen. Naast het individueel sponseren van leerlingen helpen we Ad en Geert ook mee bij het organiseren van Benefietconcerten en Kerstmarkten.
Een prachtige bron van inkomsten geven momenteel de cadeaukramen die we van de Winkeliersvereniging De Helftheuvel in de gang voor D-reizen mogen plaatsen.
Er worden Fairtrade en derde wereldproducten verkocht voor de kleine en de grote beurs, van prachtig houtsnijwerk, sjalen, keramiek tot producten gemaakt van wegwerpartikelen zoals van petflesjes en drijfhout enz.  De volle opbrengst gaat naar Stichting Hulp Wadduwa.

Er zijn voor elkaar, ja maar natuurlijk hebben we U ook nodig!
Iedere zaterdag (op een aantal maanden na als Ad en Geert beiden werken in Sri Lanka)
bent u welkom aan onze prachtige kramen. Dan kunt u er zijn voor ons, door ons te bezoeken en iets moois te kopen of iets in onze collectebus te doen. Meer info op www.wadduwa.nl

Er zijn voor elkaar; U voor ons en wij voor de bevolking van Sri Lanka
Bedankt amens Ad en Geert en alle vrijwilligers.

Jeanne Opdam